Afrika klimaat

Het weer in Afrika

Hoe is het weer in Afrika

Het klimaat in Afrika verschilt per land, op sommige plaatsen is het erg warm en droog, zoals in de woestijn en de oostelijk gelegen landen. Maar er zijn ook plaatsen waar het veel regent en zelfs plaatsen waar het sneeuwt. In het Atlasgebergte in Marokko kunt u bijvoorbeeld skiën. In sommige gebieden van Afrika zijn er verschillende seizoenen. Dit kunnen er twee zijn, maar ook vier. Veel gebieden hebben te maken met een nat seizoen en een droog seizoen. Er zijn echter ook gebieden waar de temperaturen en de hoeveelheid neerslag het gehele jaar nagenoeg gelijk blijven.

Subtropisch klimaat

klimaat van Afrika

In het uiterste noorden en het uiterste zuiden van Afrika heerst een subtropisch zeeklimaat. Dit betekent dat de zomers heet en droog zijn en de winters juist vochtig en koel. In de bergen in het noordwesten van Tunesië en Marokko valt de meeste neerslag. In het Atlasgebergte wordt het ’s winters erg koud en sneeuwt het. In het zuiden van Afrika heerst dit klimaat in het gebied rond Kaapstad. In gebieden met een subtropisch klimaat blijven de temperaturen het gehele jaar door nagenoeg gelijk. Men maakt echter onderscheid tussen een droog en een nat seizoen. U kunt het beste naar een subtropisch gebied reizen in het droge seizoen. De regenbuien in het natte seizoen kunnen namelijk zeer hevig zijn.

Steppeklimaat

Tussen het subtropisch klimaat in het noorden van Afrika en het woestijnklimaat iets meer naar het zuiden heerst een steppeklimaat. Het gehele jaar door is het hier heet en er valt maar weinig neerslag. Maar drie maanden per jaar valt hier neerslag. Dit noemen we ook wel de regentijd. Het steppeklimaat heerst ook in een groot deel van Zuid-Afrika en in een groot gebied in de Hoorn van Afrika. U kunt het beste naar een gebied met een steppeklimaat gaan in het droge seizoen.

Woestijnklimaat

Ten zuiden van het steppeklimaat ligt een gebied met een woestijnklimaat. Deze woestijn wordt de Sahara genoemd. Overdag is het vaak behoorlijk heet, terwijl het ’s nachts erg afkoelt. In dit gebied valt heel weinig neerslag. Het woestijnklimaat heerst ook langs de zuidwestkust, de oostkust en een groot deel van Botswana en Afrika. In deze gebieden zijn de temperaturen lager dan in de Sahara. Het woestijnklimaat is het gehele jaar door constant, dus voor het weer maakt het niet uit wanneer u hiernaar toe reist. Het zal altijd overdag erg heet en droog zijn en ’s nachts een stuk kouder.

Equatoriaal klimaat

Tussen de savannen in liggen de gebieden met een equatoriaal klimaat waar het gehele jaar door veel neerslag valt. Dit klimaat komt voor in gebieden die rond de evenaar liggen. Het wordt ook wel de equatoriale of de tropisch regenwoudzone genoemd. Ook aan een deel van de oostkust en een deel van de westkust van het eiland Madagaskar heerst dit klimaat. De temperaturen blijven in deze gebieden het gehele jaar nagenoeg gelijk, omdat de hoeveelheid zonlicht telkens hetzelfde is. Ook de hoeveelheid neerslag is het gehele jaar door hetzelfde, waardoor het niet uitmaakt in welke tijd van het jaar u naar een tropisch gebied reist.

Fox vakantie Afrika